Biltema

Biltema är hela Sveriges och Nordens varuhus

Biltema är en kedja av varuhus som de allra flesta svenskar känner till. Det är på sätt och vis ett IKEA men för din bil istället för ditt hem. Med det sagt har även denna varuhuskedja mängder av produkter för hemmet. Du kan till exempel fynda allt från köksartiklar till städprodukter och badrumstillbehör hos dem. Men precis som namnet antyder står fortfarande bilprodukter av olika slag lite mer i centrum.

Biltema är hela Sveriges varuhusBiltemas unika paroll är “Varför betala mer?”. Detta är förstås en väldigt legitim fråga som konsumenter bör ställa sig. För varför skulle du vilja betala mer för en produkt än vad du faktiskt behöver göra?! Denna slogan kan du för övrigt ha i bakhuvudet när du surfar in på sajten eller besöker något av deras varuhus. Priserna på de olika produkterna är nämligen väldigt konkurrenskraftiga generellt sett!

Några exempel på de produkter som du kan hitta hos Biltema är:

  • Bil- och MC-produkter
  • Bilvårdsprodukter
  • Elcykel- och cykelprodukter
  • Båtprodukter
  • Fritidsprodukter
  • Hemprodukter
  • Kontorsprodukter
  • Byggprodukter
  • Verktyg

Som du märker finns det något för de allra flesta konsumenter att köpa i dessa fantastiska varuhus!

Men hur gick det egentligen till när Biltema gick från att vara ett litet nystartat företag i en källare till att växa sig allt större? Vem har egentligen grundat företaget och vem äger det idag? Vilka sorters produkt kan man förvänta sig att finna när man kliver in i ett varuhus eller surfar in på deras webbutik? Frågorna om företaget är många och nedan får du svar på många av dessa!

Företagets historia

Företaget Biltema grundades grundades 1963 i Linköping. Idag har kedjan dock varuhus i en hel drös svenska städer och tätorter. Numera har företaget även internationell närvaro då butikerna även finns i Danmark, Norge och Finland. Allt som allt har denna kedja 140 varuhus i Norden och detta antal ökar ständigt. Faktum är att målsättningen är att varje månad slå upp portarna för ett nytt varuhus!

Företagets ägs fortfarande av dess grundare, Sten Åke Lindholm. Han grundade Biltema som ett källarföretag men det växte sig snabbt betydligt större. Men även när företaget först expanderade till att bli ett postorderföretaget bedrev Sten Åke sin verksamhet från samma lilla källare som tidigare. Men idag är såklart saken en helt annan – nu finns det som sagt 140 varuhus i Norden. Med målsättningen att öppna ett nytt sådant varje månad är det nog bara en tidsfråga innan de blir 150 st eller fler!

Artiklar om produkter från Biltema

 

Nordens allra största Biltema till dags dato är det varuhus som nyligen öppnade i Partille. Varuhuset slog upp sina portar i september 2021 och redan i samband med smygöppningen var intresset för butiken väldigt stort. Inför öppningen av butiken i Partille anställdes omkring 50 nya medarbetare. Flera av dessa var med under den vecka som ledde fram till öppningen. De var då delaktiga i att bygga upp butiken från en tom yta till ett fullfjädrat varuhus fullmatat med varor av alla de slag.

Biltemas butik i Partille är för övrigt en så kallad flaggskeppsbutik. Den utgör därmed ett flaggskepp i deras armada av butiker. Varuhuset är inte mindre än 10 000 kvadratmeter stort, vilket är så stort att det nästan är svårt att få grepp om. Men den som känner till företagets historia vet att denna typ av enorma varuhus inte alltid har varit företagets signum. Om du inte känner till historien om Biltemas expansion och tillväxt rekommenderar vi att du fortsätter läsa för att få insikt i denna!

Biltema växer och expanderar utanför Linköping

Redan 1976 hade försäljningen i företaget växt till 25 miljoner kronor. Företaget flyttade då till en ny lokal i Linköping, i området Torvinge. Den nya lokalen var allt annat än en liten källare – den hade en yta om inte mindre än 6 000 kvadratmeter! På denna yta rymdes såväl postorderdelen av verksamheten som centrallagret. Även en butik på närmare 250 meter inrymdes på denna lokalyta. Med tiden kom dock butiksdelen att växa – under tidigt 1980-tal uppgick butiksytan till inte mindre än 2 700 kvadratmeter!

1983 hade Biltema växt sig än större. Företaget valde nu att expander och öppna sin allra första butik utanför hemstaden Linköping. Faktum är att butikens placering till och med var utomlands, närmare bestämt i Norge. Den norska butiken följdes två år senare upp av en liknande butikssatsning i Finland.

Biltema har det mesta som du kan tänkas behöva

Biltema är vida känt för sin förmåga att tillhandahålla ett brett urval av reservdelar till cyklar, bilar och en rad andra produkter. Företaget grundades ju trots allt för att kunna utgöra en pålitlig källa till bra reservdelar för bilar till rimliga priser. Men med tiden kom företagets produktutbud att växa sig allt större. Numera hittar du alla möjliga sorters produkter på Biltema som du kan tänkas behöva, från skruvar och beslag till kontorstillbehör, byggprodukter, verktyg och mycket mer!