Nyheter

Krislåda Biltema

Varför Behöver Du en Krislåda?

Att vara förberedd på oväntade situationer är en viktig del av att säkerställa din och din familjs säkerhet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rekommenderar att alla hushåll bör kunna klara sig själva i minst sju dagar vid en kris.

Detta råd har sitt ursprung i ett regeringsbeslut från 2020 som syftar till att stärka samhällets resiliens mot olika typer av kriser.

En krislåda är en samling nödvändiga förnödenheter som bör finnas i varje hem. Genom att ha en väl förberedd krislåda kan du snabbt få tillgång till viktiga resurser, vilket kan vara avgörande under en nödsituation. Biltema erbjuder lösningar för att skapa en robust krislåda.

Krislåda från Biltema – Så Förbereder Du Dig För Oväntade Situationer

För att skapa en effektiv krislåda kan du följa Biltemas rekommendationer och inkludera flera viktiga komponenter. Nedan följer en detaljerad lista över vad en bra krislåda bör innehålla:

 • Mat och dryck
  • Vattenflaskor eller dunkar med rent vatten
  • Konserver och andra livsmedel med lång hållbarhet
  • Manuell konservöppnare
 • Första hjälpen-kit
  • Plåster och bandage
  • Desinfektionsmedel
  • Smärtlindrande medel
 • Verktyg och utrustning
  • Ficklampa med extra batterier
  • Multi-verktyg eller en schweizisk armékniv
  • Radio med batteridrift
 • Hygienartiklar
  • Toalettpapper
  • Handdesinfektion
  • Våtservetter
 • Värme och skydd
  • Filtar eller sovsäckar
  • Tändstickor och ljus
  • Nödponcho eller regnkläder

Förutom dessa grundläggande föremål kan det vara klokt att inkludera personliga dokument, extra nycklar och kontanter i din krislåda. Tänk även på att regelbundet kontrollera och uppdatera innehållet i din krislåda för att säkerställa att allt är i gott skick och hållbart.

Tabell över Viktiga Komponenter i en Krislåda

Kategori Vara Antal/ Mängd
Mat och dryck Vatten 3 liter per person och dag
Konserver Minst 7 stycken
Första hjälpen-kit Plåster och bandage Ett grundläggande sortiment
Verktyg och utrustning Ficklampa 1 per person
Hygienartiklar Toalettpapper 1 rulle per person
Värme och skydd Filtar 1 per person

Vad Är En Krislåda?

En krislåda, även känd som beredskapslåda, prepper-låda eller kriskit, är en samling av nödvändigheter som du och din familj kan behöva för att klara er genom en akut situation. Detta inkluderar allt från första hjälpen-kit till konserverad mat och vatten. Att ha en väl förberedd krislåda innebär att du kan hålla dig varm, ren, mätt och informerad även om samhällets tjänster tillfälligt är ur funktion.

Kommunikation och Information

En vevradio eller batteriradio är en central del av din krislåda. Detta verktyg säkerställer att du kan ta emot nyheter och viktiga meddelanden från myndigheterna, även om elnätet skulle fallera. Biltema erbjuder ett sortiment av radios som kan vara en livlina i en kris. Liknande artikel Muurikka Biltema.

Matlagning och Värme

För att kunna tillaga mat och rena vatten är ett stormkök med bränsle en viktig del av din beredskapslåda. Det är också bra att ha tändstickor, värmeljus och stearinljus för att skapa ljus och värme under ett strömavbrott. Biltema har ett brett utbud av produkter för matlagning och uppvärmning som kan vara till stor hjälp.

Vatten och Förvaring

Vatten är livsviktigt, och i en kris bör du ha minst tre liter per person och dag. Förvaring av vatten i dunkar eller PET-flaskor är essentiellt, och dessa bör förvaras på en mörk och sval plats. Biltema har ett urval av lämpliga vattendunkar för detta ändamål. Läs även artikeln Dränkbar Pump Biltema.

Mat och Förnödenheter

Mat med lång hållbarhet som kan förvaras i rumstemperatur är en viktig del av din krisberedskap. Exempelvis kan du lagra konserver, torrvaror och rotfrukter. Tänk på att välja mat som du och din familj tycker om och rotera lagret regelbundet för att undvika att maten blir dålig. Biltema erbjuder produkter för matförvaring som kan underlätta denna del av förberedelserna.

Hygien och Komfort

Hygienprodukter som toapapper, bindor, blöjor och våtservetter är viktiga att ha i överflöd i din krislåda. Sopsäckar är också bra att ha till hands för avfallshantering eller som nödtoalett. För att hålla värmen kan det vara bra att inkludera sovsäckar, varma kläder och filtar, särskilt om du bor i ett kallt klimat.

Mediciner och Första Hjälpen

Att ha ett välfyllt husapotek är alltid viktigt, men i en kris är det avgörande. Om du använder receptbelagda mediciner, se till att ha tillräckligt för minst en månad. Biltema har ett utbud av första hjälpen-kit som kan vara en del av din krisberedskap.

Kommunikation Utan Teknik

Om elektroniska enheter inte fungerar, är det viktigt att ha en backup-plan för kommunikation. Ett block med viktiga telefonnummer och annan kritisk information kan vara avgörande. Biltema har anteckningsblock som kan användas för detta ändamål.Krislådan från Biltema innehåller nödvändiga verktyg och tillbehör för att hantera oväntade situationer i bilen.

Strömförsörjning och Underhållning

Powerbanks, fulladdade batterier och extra batterier säkerställer att du har tillgång till ström för nödvändiga enheter. Dessutom kan sällskapsspel, kortspel och böcker vara en bra källa till underhållning och mental avkoppling om du blir isolerad i ditt hem. Biltema erbjuder ett urval av produkter för både strömförsörjning och underhållning.

Kontanter och Ekonomisk Beredskap

I en kris kan det vara svårt att använda elektroniska betalningsmedel, därför är det klokt att ha en summa kontanter i små valörer i din krislåda. Detta kan hjälpa dig att hantera situationer där kortterminaler och bankomater inte är i drift.