Vinkelslipar

Vinkelslipmaskiner är mångsidiga elverktyg som kan hantera en mängd olika projekt, t.ex. att skära järnrör för att ersätta en trasig ventil, snida trä för att tillverka möbler, skära kakel till en backsplash och ta bort fogmassa mellan kakelplattor. Utbytbara roterande skivor – vissa gjorda för skärning och andra med en slipkant för slipning – kan bytas ut beroende på användningsområde. För säkerheten sitter ett skydd mellan skivan och handtaget för att skydda användaren. Om du är redo att lägga till en vinkelslip till din verktygssamling kan du läsa vidare för att lära dig mer om verktygets kapacitet under våra tester och vad du ska leta efter i en idealisk modell.

 1. Makita XAG04Z 18-Volt 5-tums vinkelslipmaskin
 2. Metabo HPT 4,5-tums vinkelslipmaskin med 6,2 ampere
 3. DEWALT 20V MAX XR borstlös kap- och slipmaskin
 4. KIMO 20V sladdlös vinkelslip
 5. PORTER-CABLE Vinkelslipverktyg, 4-1/2-tums
 6. BLACK+DECKER Vinkelslipverktyg, 4-1/2-tum
 7. DEWALT Vinkelslipverktyg, 4-1/2-tum

De bästa alternativen för vinkelslipmaskiner

Det finns några saker att förstå innan du klickar på ”lägg i varukorgen” på vilken vinkelslip som helst. De bästa vinkelsliparna kan ha unika funktioner, olika strömkällor och vissa kan helt enkelt vara bättre lämpade för partiklar. Följande punkter är värda att tänka på när du handlar efter den bästa vinkelslipen.

Vinkelslip Skivstorlek

Vinkelslipmaskiner finns i olika storlekar, som betecknas med ett nummer som hänvisar till den maximala diametern på slipskivan eller skivan som den klarar av att hantera. För de flesta gör-det-själv-projekt räcker det med en 4-, 4,5- eller 5-tums skiva. Faktum är att dessa kompakta storlekar och vikter är idealiska för gör-det-självare, eftersom större skivor kan bli otympliga eller tråkiga att arbeta med.

Större skivor (upp till 9 tum) används oftare i industriella situationer av yrkesmän som skär genom tjocka materialstycken. När skivan blir större måste själva slipmaskinen vara större för att klara av skärstyrkan. Detta översätts till ett tyngre verktyg som sannolikt orsakar handtrötthet tidigare än om man använder en mindre vinkelslip.

Vad du ska tänka på när du köper en vinkelslip

Vinkelslipmaskiner finns som sladdanslutna modeller (som ansluts till ett eluttag) och sladdlösa (som använder ett batteri).

Sladdanslutna vinkelslipar genererar vanligtvis mer kraft på en jämn nivå på grund av den direkta anslutningen till eluttaget. Men sladdanslutna modeller begränsar användaren till en fysisk plats, vilket begränsar räckvidden utan förlängningssladd. Sladdarna kan också vara en snubbelrisk och därmed en olägenhet när man arbetar med ett projekt. Typiskt sett saknar sladdlösa slipmaskiner den rena kraften hos sina motsvarigheter med sladd. Och funktionaliteten är beroende av batterikapacitet, så ett tomt batteri kan innebära driftstopp mitt i projektet. På plussidan erbjuder sladdlösa vinkelslipmaskiner problemfri rörlighet och är bättre för användning i trånga utrymmen.

Vinkelslipens hastighet

Vinkelsliparnas hastighet mäts i varv per minut (rpm). Hastigheten ligger vanligtvis mellan 5 000 och 10 000 varv per minut, även om vissa mycket robusta slipmaskiner når upp till 12 000 varv per minut. Tänk dock på att varvtalsmåttet är under ”obelastade” förhållanden, vilket innebär att skivan inte skär eller slipar något, utan bara snurrar i luften. När skivan skär eller slipar kommer det varvtalet att sjunka avsevärt.

Ju högre varvtal desto lättare och snabbare kan verktyget skära genom målmaterialet. Men skivan blir också hetare vid högre hastigheter och kan vara sårbar för brott – en skaderisk. Se till att använda rätt skiva för uppgiften och notera det högsta tillåtna varvtalet som är markerat på skivan. Till exempel kan en skiva med 7 500 varv per minut som körs snabbare gå sönder under kraften och skicka skärvor av slipskivan i luften.

Spänning/ampere

Vinkelslipmaskiner mäter effektpotentialen i volt (V) och ampere (ampere). Sladdlösa vinkelslipmaskiner använder volt för att mäta den tillgängliga kraften från batteriet, där de flesta sladdlösa modeller använder 18- eller 20-voltsbatterier och där de flesta modeller har en spännvidd på mellan 7,5 volt och 24 volt. Den ”magiska siffran” för de flesta sladdlösa elverktyg är 18-20 volt, vilket ger den bästa kombinationen av prisvärdighet och funktionalitet.

Spänningsangivelser på sladdanslutna vinkelslipmaskiner anger endast om de kan användas med 120- eller 220-voltsuttag. Köpare kan bedöma den potentiella effekten hos sladdanslutna modeller genom att kontrollera strömstyrkan, som varierar från 5 ampere till 15 ampere. Större skivor kräver en större effekt, så en 7- eller 9-tums slipmaskin bör ha en högre effektpotential.

Handskydd

Skyddet på en vinkelslip är en viktig säkerhetsåtgärd som täcker halva skivan. Dess syfte är att skydda användarens händer genom att förhindra att gnistor och skräp flyger mot användaren och att skydda ytor från skador när slipmaskinen används i trånga utrymmen.

Vissa vinkelslipmaskiner har ett rörligt skydd och andra har ett fast skydd. Det rörliga alternativet är mer populärt eftersom det möjliggör vänster- eller högerhänt användning och kan justeras för att bättre skydda användaren från flygande skräp. Om det rörliga skyddet inte är ordentligt spänt kan det dock falla av enheten om det inte är ordentligt spänt. Fasta skydd är mer robusta och det finns ingen risk att de lossnar från en slipmaskin.

Mjukstart

Eftersom vinkelslipmaskiner är snabba och kraftfulla verktyg kan de rekylera lite när de startas. Detta gäller särskilt om slipskivan är stor och tung. Motorns rekyl kan leda till att vinkelslipen hoppar i användarens händer, vilket kan orsaka allvarliga skador.

För att motverka rekyl minskar mjukstarttekniken motorns effekt till en början och ökar långsamt tills vinkelslipen är helt uppe i varvtal. Denna strypta kontroll av effektutgången förhindrar att vinkelslipen rekylerar under uppstarten, vilket ökar säkerheten samtidigt som det minskar stötarna i användarens armar och handleder.
Tips för att köpa och använda en vinkelslip

Ha dessa tips i åtanke när du väljer och använder en vinkelslip.

 • De vanligaste gör-det-själv-projekten där en vinkelslip kommer till användning – t.ex. skära kakel eller rör, metallbearbetning eller ta bort fogmassa och murbruk – kräver sällan mer än en 4,5-tums slipmaskin.
 • Den ständiga vibrationen från en vinkelslip kan orsaka det som kallas Hand-Arm Vibration Syndrome (HAVS), med symtom som smärta och kalla känslor i användarens fingrar, förlust av greppstyrka och förlust av känsel i fingrar och händer. En vinkelslip med dämpat eller vibrationsabsorberande material på greppet kan skydda händerna från pågående vibrationer.
 • Bär alltid personlig skyddsutrustning (PPE), inklusive skyddsglasögon, hörselskydd och andningsskydd vid slipning.
  Kontrollera slipmaskinen före användning för att se till att skivan och skyddet är ordentligt fastsatta och åtdragna. Skivor och skydd kan lossna mellan användningarna. Dra åt dem innan du ansluter strömmen till vinkelslipen.

Bästa val av vinkelslipar

Även om all denna information om de bästa vinkelsliparna borde vara till hjälp när du handlar, finns det verkligen ingen ersättning för praktiska tester. Tom hade nöjet att personligen sätta alla följande vinkelslipmaskiner på prov under ett nyligen genomfört metallbearbetningsprojekt. Var och en av de granskade modellerna klarade våra tester och uppfyllde våra standarder (se ”Hur vi testade” nedan), även om Tom fann att vissa modeller var bättre för specifika uppgifter än andra. Observera att alla följande modeller har rörliga skydd och skruvade handtag.

Frågor och svar om vinkelslipar

Vilka kollektioner finns tillgängliga i vinkelslipmaskiner?
Handla slipmaskiner, batteripaket, blad och andra tillbehör från Makita Cut the Cord-kollektionen från Makita. Kolla in 18V LXT Lithium-Ion Brushless Cordless 4-1/ 2 in. /5 in. X-LOCK Vinkelslip med AFT, Tool Only som finns i den här kollektionen.

Vilka är alternativen för storleken på hjuldiametern för produkter inom Vinkelslipmaskiner?
Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när man väljer rätt storlek på vinkelsliparna. Storleken på en vinkelslip mäts genom avståndet över mitten av slipskivan. Mindre skivor under 2 tum snurrar snabbare och är idealiska för finare arbeten som att skära och polera trä. Medelstora slipmaskiner är kraftfullare men fortfarande bärbara. För material som betong eller sten krävs en större diameter eftersom den kan göra djupare snitt med minimal ansträngning. Inom vinkelslipmaskiner varierar hjuldiametern mellan 0 tum och 14,5 tum.

Vilka är leveransalternativen för vinkelslipmaskiner?
Alla vinkelslipmaskiner kan skickas hem till dig.

Vilken är den mest sålda produkten inom Vinkelslipmaskiner?
Den mest sålda produkten inom vinkelslipmaskiner är Milwaukee M18 FUEL 18-Volt Lithium-Ion Brushless Cordless.
Slipmaskin med paddelbrytare med 5,0 Ah-batteri.

Kan vinkelslipmaskiner returneras?
Ja, vinkelslipmaskiner kan returneras och har en 90-dagars returperiod.

Vilka är några märken som ni har inom vinkelslipmaskiner?
Vi har Makita, DEWALT, Milwaukee med flera.

Även om du har en gedigen bakgrund om de bästa vinkelsliparna kan du ha några ytterligare frågor. Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna om vinkelslipmaskiner, så kolla efter den information du behöver nedan.

Vilken typ av uppgifter kan jag använda en vinkelslip till?

De vanligaste användningsområdena för vinkelslipar är slipning och skärning av metall, till exempel stål för svetsning eller metallrör. De är dock också användbara för träsnideri, efterbehandling och andra projekt. Vissa hovslagare använder dem även för att trimma hovar.

Hur byts skivorna på en vinkelslip?

Först kopplar du ur slipmaskinen eller tar bort batteriet. Ta sedan bort muttern som håller skivan på plats med hjälp av fabriksnyckeln som medföljer vinkelslipen. Byt ut skivan och dra åt mutterbulten med hjälp av fabriksnyckeln.

Hur fungerar en vinkelslip?

När du har monterat rätt skiva för jobbet håller du vinkelslipen i två händer för att få en trygghet och säkerhet (verktygets initiala vridmoment gör att det hoppar). Tryck ned avtryckaren eller tryck på strömbrytaren och skivan börjar rotera. Flytta slipmaskinen tills den roterande skivan kommer i kontakt med det material du vill skära eller slipa.

När du är klar släpper du avtryckaren eller stänger av strömbrytaren och väntar tills skivan slutar rotera helt innan du placerar den på en säker plats, tänk på att skivan fortfarande är varm på grund av friktionen som uppstår under drift. Koppla ur strömkabeln eller ta bort batteriet och låt verktyget svalna.