Tandimplantat

Vad kostar det med tandimplantat?

Vad kostar det med tandimplantat?

Tandimplantat är en effektiv metod för den som har skadade eller förlorade tänder. Kort beskrivet är tandimplantat nya tänder som fästs i tandbenet med hjälp av en titanskruv. Att få tandimplantat kan ta tid, men när det väl är fastsatt, så är många patienter mycket nöjda med resultaten. Välgjorda implantat kan knappt skiljas från de riktiga tänderna till utseendet.

Men vad kostar det egentligen? Det korta svaret är att det beror på. Dock är det bra att känna till att det kan bli ganska mycket pengar, även om högkostnadsskyddet träder in vid en viss punkt. I den här texten kan du läsa om faktorerna som påverkar priset.

En faktor är till exempel var och till vem du vänder dig. Tandimplantat i Stockholm kan vara betydligt dyrare än hos en klinik i Södertälje (eller vice versa, det vill säga billigare i Stockholm). Går du till en tandläkare med specialistkompetens kan du räkna med att det blir lite dyrare. Dock får du då en specialiserad vård, vilket i slutändan kan innebära bättre implantat och ett bättre genomarbetat vårdprogram efter ingreppet. En mindre faktor som spelar in är vilket tandtekniskt labb som tandläkaren samarbetar med.

En annan faktor som spelar in är hur många implantat du behöver. Det här är den enskilt största faktorn. Behöver du bara ersätta en eller två tänder så blir det en enorm skillnad jämfört med om du ska ha en implantatbro. En hel käka med nya tänder kan kosta allt mellan 35 000 och 100 000 kronor.

Högkostnadsskyddet

Glöm inte att högkostnadsskyddet träder in. Försäkringskassan står för hälften av det som kostar mer än 3 000 kronor, enligt referenspriset. Om kostnaden för dina implantat överstiger 15 000 kronor så står Försäkringskassan för 85 % av kostnaden.

Tänk på att klinikerna har olika priser, och att de ibland kan skilja sig en del från referensprislistan. Referenspriserna är de priser som Försäkringskassan har satt för olika behandlingar. Det kan vara en bra idé att jämföra det priset med priset hos den klinik där du planerar att få dina tandimplantat gjorda.

En del kliniker har priserna på sina hemsidor. Bor du i Stockholm kan du testa att söka på ”tandimplantat i Stockholm” och liknande fraser. Tänk på att priserna som ges ofta är ungefärliga.