Hemlarm

Trådlöst hemlarm eller trådat: För- och nackdelar

Trådlöst hemlarm eller trådat: För- och nackdelar

Trådlösa hemlarm är en het potatis i larmbranschen. Det finns de som är starka förespråkare för denna typ av larm och det finns de som starkt motsätter sig densamma och föredrar trådade lösningar. Så hur ska du i egenskap av bostadsägare veta vilket slags larmsystem du ska införskaffa? För att ge svar på denna fråga kommer vi här att kika på för- och nackdelarna med trådlösa respektive trådade larmlösningar.

För det finns förstås fördelar och nackdelar med bägge dessa lösningar. Trådade hemlarm kräver att kablage dras mellan systemets olika sensorer, medan det trådlösa larmsystemet endast kräver en batteridriven sensor som trådlöst kommunicerar med kontrollpanelen.

Fördelar och nackdelar med olika slags hemlarm

Trådlösa hemlarm är ofta lite mer stilfulla och kan enkelt justeras och flyttas. Du kan dessutom ofta installera dessa på egen hand. En stor fördel med en trådlös lösning är att du på ett smidigt sätt kan ta larmet med dig om du skulle byta bostad, vilket är idealt för de flesta bostadsinnehavare.

Vissa bostadsägare varnar dock för att trådlösa hemlarm plötsligt kan sluta fungera. En villaägare upptäckte att hans larmsystem slutade fungera efter ett par år eftersom batteriet då hade tagit slut. Larmet ifråga hade dock inte på något sätt indikerat detta. Som tur är har de allra flesta moderna larmsystem den smidiga funktionen att de faktiskt varnar när batterinivån börjar bli alltför låg. Detta ger dig som bostadsägare gott om tid att byta ut ditt hemlarms batteri innan larmsystemet hinner gå ner på grund av batteribrist.

Trådade hemlarm är ofta lite billigare i inköp än trådlösa sådana. De drivs dessutom av din vanliga hushållsel, vilket är ett plus för många villa- och lägenhetsägare. Samtidigt kan denna typ av larmsystem vara mer kostsamma att installera, vilket beror på att kablage behöver dras runtom i bostaden. Detta är också anledningen till att du sällan kan installera larmet på egen hand om du väljer en trådad lösning.

Så vilken lösning ska du då välja – trådad eller trådlös? Svaret är att du bör välja hemlarm utifrån dina specifika förutsättningar och ditt eget tycke.