Nyheter

Så kan du jobba med guld i Malmö

Bor du i landets södra delar och vill bli guldsmed? Då kanske den här artikeln kan hjälpa på traven. Enligt Arbetsförmedlingen finns det mellan 1 000 och 3 000 personer som jobbar med detta yrke i Skåne, varav en betydande del jobbar i Malmö.

Vad gör egentligen en guldsmed?

En arbetsdag kan variera ganska mycket från en smed till en annan. Till exempel är det vissa som jobbar mer med tillverkning och emaljarbeten, medan andra jobbar mer med kedjor och juvelarbeten. En stor inkomstkälla för många smeder är ringar för vigsel och förlovning.

Metoder i arbetet

Guldsmeder bearbetar guld genom ett flertal olika metoder. Till exempel:

  • Stämpling
  • Gravyr
  • Svetsning
  • Nitning
  • Sågning
  • Smidning
  • Hårdlödning.

Vilka egenskaper bör man ha som guldsmed?

För att lyckas som smed krävs att man har god finmotorik och är skicklig med händerna. Ofta är det små detaljer som man arbetar med. Vidare är det viktigt att kunna vara lyhörd mot kunderna och deras önskemål. Den som inte är lyhörd mot kunderna kan vara hur teknisk skicklig som helst – och ändå få svårt att trivas och lyckas inom guldsmideriet.

Något som också bör nämnas är att man bör ha god syn. Det behöver inte nödvändigtvis vara några problem för den som har glasögon eller kontaktlinser – så länge man ser bra, helt enkelt.

Utbilda dig på gymnasienivå för att jobba med guld i Malmö

För att bli smed bör du ha en utbildning som motsvarar gymnasienivå. För den som vill jobba med guld i Malmö finns det flertalet gymnasium, centralt belägna, som erbjuder hantverksprogrammet. Bor du en bit utanför staden, eller i en annan stad i närheten, kan det vara en idé att pendla hit.

På hantverksprogrammet finns inriktningen Övriga hantverk, där bland annat guld- och silversmideri ingår. Inriktningen ger inte bara bättre möjligheter till jobb som smed, utan även till exempel sotare, keramiker och urmakare.

Så mycket tjänar man som smed

Flertalet källor säger att en smed tjänar omkring 28 000 kronor i månaden. Medellöner för dom som jobbar med i Malmö eller övriga Sydsverige framgår inte.

Att inte glömma är att det finns dom som lyckas skapa sig ett varumärke med uppmärksammade designer. Lyckas man med det, kan inkomsterna givetvis potentiellt bli högre.