Inredning

Lakan av olika material har en varierande trådtäthet

Ska du ge dig ut på jakt efter ett nytt lakan till din säng? I sådana fall kommer sannolikt trådtäthet dyka upp som ett begrepp vilket kanske är ganska okänt för dig. Detta är ett mått som indikerar tätheten för trådarna i det tyg som alltså utgör lakanet.

Men vad innebär detta egentligen och vad har det för betydelse? Och vilken är den bästa trådtätheten? Läs vidare för att få svar på dessa frågor!

Vad innebär trådtäthet egentligen?

Trådtäthet är ett mått som berättar hur många trådar som vävs in på varje kvadrattum (2,54 * 2,54 cm). Så om ett visst lakan har 100 varptrådar och 100 inslagstrådar per kvadrattum innebär detta att produkten har en trådtäthet på 200. Detta är med andra ord ett mått på hur tätt vävt tyget ifråga är.

Du kan använda trådtätheten som ett sätt att mäta tygets känsla och mjukhet. Dessutom används detta mått ofta i marknadsföringssyfte för att berätta hur mycket högre kvalitet en viss produkt håller jämfört med liknande produkter. Vi vågar dock hävda att det finns fler faktorer att ta i beaktande än enbart detta.

Vilken är den bästa trådtätheten för lakan?

Bekväma lakan av god kvalitet har ofta en trådtäthet på allt från 200 till 800 och uppåt. Det finns helt enkelt ingen magisk siffra som kan användas för att bekräfta den optimala trådtätheten. Med detta sagt finns det ändå vissa spann som du kan hålla utkik efter beroende på i vilket sorts tyg en viss produkt är tillverkad i.

Du bör helst försöka hitta en produkt med en trådtäthet om åtminstone 200 eller mer. Allt som är lägre än så känns förmodligen inte särskilt mjukt och kan göra det mindre obekvämt att sova i sängen.

Med detta sagt skiljer sig den optimala trådtätheten också lite grann åt mellan olika material. Till exempel är dessa spann bra tumregler att utgå från när du vill kunna köpa ett kvalitetslakan:

  • bomull: 200-400
  • egyptisk bomull: 300-400
  • linne: 80-140
  • bambu: 300-500.

Sedan bör du naturligtvis även väga in andra faktorer när du gör ditt val – trådtätheten är bara en faktor som du bör ha koll på.