Mode

Rätt overall till ditt barn

Att klä barnet rätt på vinter är svårt. Overaller för barn är ofta bland det bästa för att hålla värmen. Testa metoden med flera lager för att barnet själv ska kunna reglera temperaturen och hålla sig torr och varm.

En overall för barn bör fungera att  röra sig i. En stor del av ett barns liv handlar om att leka utomhus. Ni minns kanske själva de där lekarna på gården eller i parken. De var ofta ganska blöta och hårda de där lekarna, men framförallt så var de ju roliga. Glädjen i de där lekarna är det som en riktigt bra overall ska utgå från. Barn måste ju få leka utomhus oavsett vad det är för väder. Därför är det viktigt att en overall för barn är funktionell och av god kvalité så att den håller för alla slags väder.

Lager på lager under barnoverallen

När det är kallt ute så är det bra att klä ditt bar i flera lager under overallen. Luft är en mycket god isolator och därför gör flera lager under en overall att ditt barn håller värmen bättre. En god utgångspunkt är att klä barnet i tre lager. Dessa lager kan då anpassas efter hur kallt det är ute. Ett första så kallat baslager består av underställskläder. Dessa plagg är ofta gjorda av syntet eller blandade fibrer i material som ylle, Thermolite eller Play Jersey som andas och leder bort fukt från huden. Dessa typer av plagg gör att barnen kan vara bra klädda även fast de leker intensivt och blir svettiga. Särskilt bra är sådana kläder för aktiva utomhuslekar och idrott eftersom de behåller värmen även när de blir blöta. Lager nummer två är ett mellanlager.

Detta lager kan göras till flera lager om det är krävande förhållanden. En viktig sak när det gäller mellanlagret är att det inte får sitta åt, utan det ska sitta löst för att värma barnet. Olika typer av tröjor i fleece är ett vanligt plagg att använda som mellanlager. Till sista har vi då ytterlagret och det är här overallen kommer in. Detta lagers viktigaste egenskap är att det ska skydda mot väder och vind. Det betyder att en overall bör vara vattentätt så att den skyddar från regn, slask, snö och is. En overall bör även andas eftersom fukt annars stannar kvar på insidan av plagget och gör barnet blött och kallt.