Bastu

Vilka hälsofördelar kommer av att basta i infraröd bastu?

Att basta i en infraröd bastu har blivit lite av en trend. Både kändisar och läkare rekommenderar den här typen av ”bastubad”, som för många olika hälsofördelar med sig. Det som skiljer den här bastumodellen åt är själva uppvärmningen, som sker via infraröda strålar. Det är dessa strålar som har en positiv påverkan på kroppen – på flera olika plan.

Hälsofördelarna med infraröd bastu

I den här texten ligger fokus på att gå igenom vilka hälsofördelar som kan komma av att basta i en infraröd bastu, snarare än vad det är. För att förstå hur det fungerar krävs dock en kort genomgång. Det är som sagt dom infraröda strålarna som värmer upp basturummet, till en temperatur mellan ca 45–60 grader. Till skillnad från andra bastumodeller så värms kroppen på djupet – strålarna tränger in i huden vilket i sin tur bidrar till flera bra saker:

  • Förbättrar huden – Att basta i en infraröd bastu kan göra att man får en vackrare, lenare och mer elastisk hud. Strålarna ökar blodcirkulationen vilket bland annat hjälper huden att rensa ut lagrade gifter och annan smuts. Bastandet är bra för den med torr hud och kan även lindra problemen för den med olika typer av hudsjukdomar.
  • Stärker immunförsvaret – Värmen i en infraröd bastu kan även ge ett starkare immunförsvar och motverka inflammationer. Detta genom att värmen gör att fler vita blodkroppar bildas – alltså dom som försvarar kroppen mot olika typer av angrepp.
  • Mindre stress och bättre sömn – Att stress är dåligt för både kropp och själ är ingen nyhet. Det ger spända muskler och avsaknaden av återhämtning gör att man blir trött och sliten. Att basta infraröd bastu är ett utmärkt sätt att unna sig tid för avkoppling och den viktiga återhämtningen. Värmen gör att kropp och muskler slappnar av, vilket i sin tur kan göra att man sover bättre om nätterna.
  • Detox – Trots att temperaturen är lägre i en infrabastu än i en vanlig, så svettas man mer. Eftersom värmen tränger in på djupet frigörs gifter, som nämndes ovan, men inte bara från huden utan från hela kroppen. Gifter, eller toxiner som det kallas, i form av Kemikalier, blodfetter och tungmetaller svettas ut och det är vanligt att man får en ökad energi av regelbunden bastning.