Renovering

Vårda gamla möbler

Bland de många hantverk som finns inom möbler och restaurering av föremål, är tapetsering unikt. Det är få hantverk som har samma inverkan på ett föremåls bruksvärde då såväl utseende som funktion förbättras drastiskt. Flera av de möbler som tillverkats genom åren har gjorts i utsökt kvalitet. Det bästa träet har valts ut för att kombineras med handvävd textil och stoppning. Allt för att möbeln skall bli en pjäs att åldras med för att till slut lämna till barn och barnbarn. Vissa av de möbler som nu finns att beskåda har varit i bruk under mer än 200 år och fungerar ännu utmärkt att använda. Naturligtvis är det en hel del slitage som uppkommer under så lång tid. Faktum att att möbler som kommer in till tapetserare många gånger är betydligt yngre än så. Dock finns ett värde i att restaurera och vårda äldre möbler som ännu håller måttet.

Tyg och trädelar

I vardagligt tal omnämns tapetserare främst när det kommer till att klä om möbler. Detta begrepp kan förvisso vara korrekt sett till arbetet som utförs, men det är åtskilliga andra moment som också kommer i fråga när man rustar upp en fåtölj eller soffa. Den stoppning och vaddering som användes vid tillverkningen kan många gånger ha torkat ut fullständigt. Det innebär att skumgummi blir en porös sammansättning som ofta smular sönder vid beröring. Komforten försvinner därför omgående och fåtöljens funktion går om intet. En duktig tapetserare kan med lätthet byta ut såväl stoppning som tyg för att återge möbeln dess funktion.

Även om tyg och stoppning är avgörande delar vid en möbeltapetsering, är även träet någonting som kan förbättras. Vi talar nu inte i första hand om att byta ut virket som sådant, men väl om att slipa, betsa och lacka till det forna lyster som en gång inspirerade tillverkaren åter skall finnas.

Att klä om klassiska möbler från större möbeltillverkare är sällan problematiskt. Det finns en uppsjö tapetserare som har fokuserat på DUX, Carl Malmsten och fler därtill för att till fullo ha insikt i hur möblerna tillverkats och vad för typ som bör användas för att inte äventyra den klassiska tonen.