Nyheter

Jämför leksaksaffärer på nätet – Spara pengar

Den som jämför leksaksaffärer på nätet kan spara stora summor på julklappar, presenter och inför inköpen till sommarlovet. Det visar flera prisjämförelser som genomförts. Men det kan även vara värt att jämföra villkor kring byte och retur – även där finns stora skillnader.

Bobby Car – Ett prisexempel

Bobby Car är en av de mest klassiska leksakerna och den röda ”sparkbilen” brukar uppskattas av barn mellan 2 – 5 år. En prisjämförelsesida som jämför leksaksaffärer på nätet visade (i november 2022) följande prisnivåer.

  • Billigast 368 kronor
  • Dyrast 498 kronor

Det innebar en prisskillnad på 130 kronor vilket innebär att den dyraste modellen var 35 % dyrare. De flesta modellerna låg i ett prisspann mellan 430 – 480 vilket ändå innebar en stor prisskillnad.

Jämför leksaksaffärer på nätet via…

Att det är möjligt att spara pengar är alltså tydligt. Att ställa de olika E-butikerna mot varandra kan ske på flera olika sätt.

Kontrollera dina favoritbutiker på egen hand

Många uppskattar att köpa från samma E-butiker som de tidigare köpt från. Det är en trygghet att produkterna blir levererade och att kundtjänst ger bra support. Dessutom kan det finnas kundprogram som gör att bonuspoäng samlas och kan växlas till produkter i utbudet. Ännu en fördel är att kunderna ofta redan vet vilka villkor som gäller kring frakt, retur och reklamation. En väg är därmed att söka efter önskade leksaker i dessa butiker och jämföra vilken som erbjuder bäst pris.

Jämför via jämförelsesidor

Det andra alternativet är att använda prisjämförelsesidor som jämför leksaksaffärer på nätet. Flera av dessa hämtar automatiskt aktuellt pris och presenterar butikerna i fallande prisordning. De som har lägst pris kommer därmed att presenteras högst.

Det är däremot viktigt att komma ihåg att de priser som presenteras är utan eventuella fraktkostnader.

Se även på fraktkostnad och villkor vid retur

Att enbart se på priset kan bli något missvisande. Inte minst om enbart en enda leksak förväntas köpas. Fraktkostnaden kan göra totalkostnaden betydligt högre. Även här är skillnaderna alltså stora:

  • Fri frakt
  • Fri frakt över viss summa
  • Fast fraktkostnad
  • Fraktkostnad beroende på vikt

Är målet att spara pengar är det alltså viktigt att jämföra totala priset – både för det som önskas köpas samt dess fraktkostnad. Därmed blir totala kostnaden för leksakerna som lägst.