skor

Historien bakom Nike skor

Historien bakom Nike skor

När det rör sig om sport och sportmode har Nike en given plats i toppen. Det är få företag som lyckats definiera sin samtid genom mode som det tidigare ”Blue Ribbon Sports” vilket senare blev Nike. Företaget bakom dagens Nike skor grundades i början av 1960-talet och ägnade sig i första hand åt import av Asiatiska skomärken för den inhemska marknaden. Företaget växte snabbt och i fråga om nike skor kom genombrottet 1980 och framåt. Detta till stor del i och med utvecklingen av Nike Air. Här närmade man sig för första gången traditionella sponsoravtal och Michael Jordan blev en frontperson för hela skoreklamen. Från denna punkt blev nike skor allt vanligare och företaget gick vidare med att finansiera klubbar och evenemang i Europa. Adidas som haft sitt fäste i Europa redan från första stund, utmanades i allt högre utsträckning. Dessa båda aktörer är dock ännu giganter, sida vid sida, internationellt.

Nike skor i media

En naturlig följd av att vara stilbildare inom sneakers är exponering i media. Utöver att nike skor funnits med i en uppsjö serier och produktioner, har det gjorts film om Nike och hur företaget kom igång initialt. Fokus är hur idrottaren Steve Prefontaine började använda nike skor och hur bolaget från denna punkt gått vidare. När det kommer till fotbollsskor har nike en ställning få andra kan utmana. I nike skor finns bland andra Zlatan, Ronaldo och ett flertal andra spelare. Det finns dock ett flertal andra sporter där Nike skor är vanliga. Inte minst inom basket och tennis.

För den som vill använda nike skor i vardagen finns ett antal modeller som lämpar sig utmärkt för vardagsanvändning. Nike air har blivit en av de vanligaste alternativen för den som vill bära ett par sköna och kraftiga skor! Åtskilliga skoföretag arbetar för att hålla sig med de senaste skotrenderna från nike och intresset är stort! Nya material, former, dämpningsalternativ och funktioner hör till vardagen för detta världskända och uppskattade skoföretag. I Sverige finns ett antal återförsäljare för den som vill ha nike skor.