Elcykel

Elcyklar för alla

Elcyklar för alla

Den utveckling av elcyklar som har skett på senare år har lett till att några väldigt imponerande modeller har släppts av de stora cykeltillverkarna. Idag finns ett stort urval av cyklar som bland annat inkluderar hardtails och heldämpade mountainbikes, stadscyklar, hybridcyklar och racercyklar. Att hitta rätt cykel kan dock visa sig vara något av en utmaning. Här försöker vi därför sammanfatta elcyklar och deras funktion på ett lättbegripligt sätt.

Om du inte tidigare har sysslat med MTB-cykling, eller under en längre tid har hållit dig borta från lederna, kan du med hjälp av en elcykel återfå eller till och med förbättra din förlorade kompetens. Du kan få ett ökat självförtroende av att bara veta att du kan få hjälp av elmotorn när du ska ta dig förbi svåra hinder eller branta backar, vilket kan leda till att du cyklar längre sträckor än vad du annars hade vågat göra.

Elcyklar är som vanliga cyklar men bättre

Om du istället är en inbiten MTB-cyklist kanske du tror att elcyklar bara är till för de cyklister som inte är i tillräckligt bra form för att kunna cykla på en vanlig mountainbike? Detta stämmer dock inte alls. Alla som älskar att cykla i lederna vill förmodligen kunna cykla längre sträckor, en längre tid och dessutom i en högre hastighet. Det är du som cyklist som avgör hur mycket hjälp du vill ha av din cykels elmotor, så om du vill göra cykelturen till ett fullfjädrat träningspass har du möjlighet att göra detta. Om du istället vill ta dig upp till toppen snabbare och med mer energi kvar till nedförsåkningen, kan du använda lite mer elkraft och njuta av färden.

Dagens elcyklar är utformade på ett sätt som gör att de i mångt och mycket delar den geometri och manövreringsförmåga som traditionella cyklar har. Genom att inte använda elmotorn kan du därför cykla nedför backar på samma sätt som du kan göra på en cykel utan elassistans. Hur långt du kan cykla på en laddning av batteriet beror på flera olika faktorer, men även den mest vältränade cyklisten blir trött förr eller senare. Din elcykel kan därför förlänga din cykeltur och ge dig möjligheten att utforska leder som annars vore utom räckhåll.