Friluftsliv

Om sovsäckar och temperaturer

Det är viktigt att tänka på vilka temperaturer en sovsäck klarar av innan man köper den. Därmed är det också viktigt att veta ungefär i vilka sammanhang man ska använda den. Planerar man att vandra i norra i Sverige under den kallare delen av året, krävs en helt annan sovsäck än om man ska campa i södra Sverige på sommaren.

Här kommer en del saker man kan tänka på gällande sovsäcken och vilka temperaturer den ska kunna klara av.

Sovsäcken skapar inte värme

Något som många inte tänker på, men som i allra högsta grad är relevant, är det faktum att sovsäcken inte skapar värme av sig själv. Det enda den gör är att isolera kylan utifrån. Således är det avgörande hur varm din kropp är när du går och lägger dig.

Ett tips är att försöka vara så varm som möjligt innan läggdags. Det här kan man åstadkomma genom att tänka på hur man klär sig mot kvällen, syssla med lite fysisk aktivitet innan läggdags, eller ta en stor kopp varm dryck innan man kryper in i sovsäcken.

Vissa personer är naturligt lite varmare och andra lite kallare. Är du en sån person som håller värmen riktigt bra, kan det hända att du klarar dig med en sovsäck som är byggd för lite varmare temperaturer.

Tänk dock på att detta endast avser några grader. En sovsäck som är till för sommaren är såklart inte lämplig för vintern – oavsett hur ”naturligt varm” man är.

Jämför graderingarna

Det finns en gemensam gradering av sovsäckar som råder i hela Europa. De allra flesta tillverkare på kontinenten följer den här branschöverenskommelsen. Överenskommelsen kallas för EN 13537 och delas upp i tre nivåer:

  • Komforttemperatur
  • Lägre temperaturgräns
  • Extremtemperatur

Köp kvalitet

En bra sovsäck speciellt för vintern kostar lite extra men det finns bra möjligheter att handla på internet till bättre pris. Outdoorexperten har länge erbjudet kvalitetsprodukter till bra pris, du kan läsa mer här.