Shopping

3 hårda ostar som ostbrickor bör innehålla

Ostbrickor har länge varit en populär och sofistikerad del av gastronomins värld. Med en enkel presentation av delikata ostar och väl utvalda tillbehör blir en ostbricka både en visuell och smakmässig upplevelse. Från festliga sammankomster till vardagliga stunder av avkoppling kan den oavsett situation erbjuda en möjlighet att utforska och njuta av en mängd olika smaker och texturer.

Ostbrickor bör ha dessa hårda ostar

Ostbrickor bör bestå av hårda ostar såväl som halvmjuka och mjuka sådana. När det kommer till de hårdare ostarna bör du bland annat överväga att använda dig av följande sorter när du tar fram en bricka:

  • Cheddar. Denna populära ost kommer ursprungligen från England och finns i en mängd olika smaker och lagringstider. Cheddar kan vara mild, stark eller extra stark beroende på lagringstiden. Dess fasta konsistens och smuliga textur gör den till en utmärkt basost på en ostbricka.
  • Gruyère. Detta är en klassisk schweizisk ost som är känd för sin nötiga och milda smak. Gruyère är en utmärkt smältost, men den fungerar också bra som en smakrik kontrast till andra ostsorter på brickan.
  • Manchego. Denna spanska ost är gjord på fårmjölk och har en distinkt smak och konsistens. Manchego kan vara mild eller kraftig beroende på lagringstiden och ger en exotisk touch till ostbrickor.

Glöm inte blåmögelosten

Utöver hårda, halvmjuka och mjuka ostar kan du även vilja komplettera din bricka med blåmögelostar. Därför kan det vara en bra idé att kika närmare på följande sorters ostar:

  • Stilton. Denna engelska blåmögelost är känd för sin skarpa och pikanta smak. Dess kraftiga karaktär och smuliga textur gör den till en spännande kontrast till de mildare ostarna på brickan. Denna ost är särskilt god i kombination med söta tillbehör som honung och frukt.
  • Gorgonzola. Detta är en klassisk italiensk blåmögelost med en krämig konsistens och en något kryddig smak. Gorgonzola kan vara mild eller stark beroende på lagringstiden och passar utmärkt ihop med frukt och nötter.
  • Roquefort. Detta är en fransk blåmögelost med en intensiv och skarp smak. Roquefort har en smulig konsistens och en stark, kryddig smak som ger en spännande kontrast till övriga inslag en ostbricka.